domingo, 15 de enero de 2012

Els tres Tombs, LES TARTANES. Josep Pla

Els "tres tombs" a Vilanova i la Geltru.
   Al acercarnos a la festividad de Sant Antoni Abat, en Catalunya muchas poblaciones celebran dicha efeméride con la fiesta de "els tres Tombs" (las tres vueltas), en esta fiesta los carreteros campesinos y todos quienes tenían animales de tiro, realizan una procesión dando tres vueltas a un circuito por las principales calles de la población, frente a la iglesia parroquial los animales se detenían y el párroco con su hisopo bendecía a los animales lanzándoles agua bendita.

Los animales y carruajes van guarnecidos con sus mejores arreos y los carros adornados con flores.
Al frente del desfile un carruaje lleva una imagen del santo, normalmente acompañado de algún animal normalmente un cerdito, "Sant Antoni del porquet".
Gracias a esta tradición se han formado numerosos grupos que conservan sus animales, arreos y carruajes en esta época en que la industrialización casi los ha hecho desaparecer del transporte y de las labores del campo.
Mañana en Sant Andreu y en otras villas de Catalunya, los equinos y los carros volverán a circular por las calles y así lo harán en sucesivas semanas por buena parte de la geografía de Catalunya.

Gracias a muchísimos entusiastas que han mantenido esta tradición, podemos disfrutar hoy de esta hermosa celebración.

Visca Sant Anton!!!!!


Varias Tartanas expuestas en Sabadell
Una de los más populares carruajes en Catalunya han sido las Tartanas, como en todo tipo de vehículos, de tartanas, ha habido de muy diverso tipo. Nosotros, amantes del mundo del transporte público, nos centraremos en las que realizaron esta labor.
Una tartana en el museo de carruajes de Barcelona.

 Para iniciar este tema, hemos elegido un fragmento del “Llibre de lectura” de Josep Pla, que evoca a las antiguas tartanas antecesoras de diligencias y coches de línea.

El texto es suficientemente descriptivo para no tener que añadir nada.

En esta ocasión no nos hemos atrevido ha hacer una mala traducción del catalán por lo que lo dejamos en su versión original.
Si en alguna ocasión encontramos una buena traducción, prometemos incluirla.
 
LES TARTANES.
Don Rafel ha viscut l'època de les tartanes llargues.
Si senyor -em diu animant-se sobtadament-. Jo he anat de Sant Joan de les Abadesses a Olot, amb diligencia, i d'Olot a Figueres, Roses i Cadaqués amb tartana llarga. La tartana curta, de dos o tres seients per banda, era un carruatge merament particular. Els propietaris rurals la utilitzaven per a anar a esperar els forasters a l'estació, per a portar a missa la senyora en estat o per anar a buscar el capella en el moment d'una desgracia. La tartana llarga s'utilitzava, en canvi, per al transport en comú, i a les carreteres constituïa una de les més curioses amenitats que poden imaginar-se.

Una "tartana larga" tal como nos la describe Pla en este relato.
El túnel era realment llarg. Les persones a les quals tocava seure sobre el fusell del vehicle -és a dir, en el centre del cilindre-- viatjaven en una atmosfera de profunda obscuritat. Els que ocupaven el fons vivien com en l'interior d'una caverna i la seva única esperança lumimca consistia en l'escadussera ; improbable resquicia de llum que es podia produir en la paret compacta de sarrions, farcells, mundos, maletes, sacs i sacotells lligats a la part de darrera de la tartana. En realitat, de claror franca, no en disposaven més que els viatgers abocats a davant, i encara! Quan nevava o plovia, hom deixava caure la visera de la vela i llavors per veure el paisatge calia fer una contorsió violenta i abaixar molt el cap. Les tartanes portaven un fanal de llum d'oli de vidres greixosos penjat en una pua situada en l'angle davanter del vehicle.

Una tartana en una antigua carretera del Garraf.
En el sol de les tartanes, hi solia haver uns grapats de palla i de boll, però el que amagava aquesta palla fou per a mi sempre un misteri. De vegades els peus xocaven amb un objecte dur; altres trepitjaven el segó i la garrofa del morral; en alguna ocasió se sentia el gemec d'algun animal domestic al qual havíeu aixafat una ala o una pota amb les vostres sabates.
Tartana en Horta (Barcelona)
Una vegada, en el curs d'un llarg viatge, vaig observar que un pagès que viatjava al fons del cilindre interpel.lava amb una freqüència inusitada els seus més pròxims veïns.
-Carall... Carall.. -deia, gratant-se el clatell.
-Que voleu dir? -li pregunta un viatger.
-Vull dir que trobo que fa molt de fred. NO li sembla que
fa molt de fred? -deia el pagès embolicant-se amb la manta-. Tinc els peus com el gebre.
-Que voleu que us digui!... Potser no tant de fred!... El dia és rúfol, però tolerable... -digué el viatger amb un aire indiferent.
Al cap d'una estona el pagès no es podia contenir.
-Que si fa fred! digué com si parlés pel seu compte-.
Valga'm Déu! Fa un fred que pela. Ja li asseguro jo que fa fred.
-No serà tant digué un altre viatger-. Més en tindrem al cor de L'hivern...
-Dones o sóc boig o fa un fred endimoniat.
-Deveu estar malalt... -digué una dona grassa, pigallada i fresca.
Quan arribarem a Olot, es descobrí que el pagès -que portava espardenyes-- havia fet deu o dotze quilometres de tartana amb els peus posats sobre una saca que contenia una barra de gel rutilant: una barra de gel per a un malalt.
La Plaza del Padro, fue una de las principales estaciones de tartanas de Barcelona.
Per aixo deia que el que hi havia en la palla del sol de les tartanes sempre fou per a mi un misteri.
La tartana llarga tenia un primer moment divertit, que era el moment d'entrecuixar-se -amb perdó sigui dit. L'operació de col.locar els propis genolls entre les cuixes del viatger assegut al davant -una manera de viatjar calladament atesa la intrínseca estretor de les tartanes-- dona lloc a moltes anècdotes picants de les quals foren, generalment, protagonistes els viatjants de comerç. Sigui com sigui, la tartana llarga fou un antre de procacitats bufonesques, i aquesta fou l'amenitat, una de les poques amenitats d'aquells viatges interminables. Quin espectacle! La contemplació d'una fila d'éssers humans encara més tibats, entafonats en un cilindre grisaci i fosc, donant tombs per la terra, davant d'un paisatge que es renovava incessantment, sempre fou per mi un fenomen estrany. Quan Cambó deia que havia estat potser home del seu temps que havia viatjat més en tartana, jo sabia el que volia dir.

6 comentarios:

 1. Bon día amics:
  Una bona manera de començar el día a sigut el llegir aquesta entrade.
  Pobre el que portava la tartana, se li omplirien els peus de panallons, el tenirlos sobre el gel.
  Com senpre heu fet molt bon post.
  Més tard baixaré a beneir el Crispin, el nou gatet que fa un mes hem adoptat, en Pipo ja l´he baixat altres anys.,
  I de passo li diré al meu marit si vol que el beneixin, ja, ja....
  Una abraçada desde Valencia, Montserrat

  ResponderEliminar
 2. Hola Montserrat,
  Enhorabona per aquest nou amic, en Crispin. Ara, en Pipo tindrà un bon company de jocs.
  Preparat que s'acaba la tranquil·litat....
  Be, espero que el teu marit hagi quedat be beneit, dóna-li records de part nostre encara que no el coneixem. A mi l'Esther la meva esposa, m'ha portat a beneir molts cops, però els resultats, no es noten gaire, en fi cadascú, es com es i un encare que sigui una mica bestia, me temo que en Sant Antoni no em te com a tal. En fin pot ser mes endavant.
  Rep una forta abraçada de en Ferradures meva de l'Esther, la meva dona, companya, i qui me repassa les moltes faltes ortogràfiques que hi surten al Blog quan el llenço sense que el vexi.
  railsiferradures.

  ResponderEliminar
 3. Me arranca siempre una sonrisa el nombre de este peculiar medio de transporte tirado por un animal. La primera vez que escuché el nombre de tartana fue despectivamente hacia un coche de motor viejo y ruidoso. Nunca sospeché que una tartana sería un carro tan espléndido y detallado, nada que ver con aquél viejo cacharro a motor.

  Dale recuerdos a tu hermana y sobre todo, muchísimos ánimos. Gracias por mantenernos informados.

  Abrazos.

  ResponderEliminar
 4. Buenas noches Javier,
  Estamos muy felices (ferradures y yo) de tenerte entre nosotros.
  Es curioso como varía el uso de las palabras, lo que a principios de siglo XX era un objeto de deseo, la Tartana que no todas las familias podían permitirse. A finales del siglo pasaba a definir un artefacto destartalado. Yo también había oído e incluso empleado el termino.
  Clariana sigue un proceso de recuperación mas lento y difícil del que quisiéramos, pero estamos seguros de su recuperación.
  En estos momentos ni tan siquiera hemos podido llevarle los muchos comentarios que le habéis enviado. A nosotros nos gusto muchísimo el tuyo, y estamos seguros de que cuando pueda leerlo le va a hacer muy feliz.
  No tengáis duda de que le transmitiremos vuestros deseos de recuperación.
  Recibe un fuerte abrazo de Clariana y nuestro.
  railsiferradures.

  ResponderEliminar
 5. Apreciados amigos, cada vez es más grato leer vuestro blog tan lleno de informaciones ilustradas y de esa especial historia de Catalunya (la familia materna de mi esposo es catalana y mi bisabuela materna, también lo era) Los felicito por vuestro blog.

  Acabo de leer el comentario que le han puesto a nuestro amigo Javier, acerca de la salud de Clariana. Yo le envié un correo hace unos días mandándole todo mi cariño.
  Cuando la vean, díganle por favor, cuánto se le quiere y se la echa de menos. Su blog está lleno de comentarios de amigos que han vuelto a escribir para saber por su salud.
  Un abrazo, y TODO MI CARIÑO PARA NUESTRA IRREPETIBLE Y MUY QUERIDA CLARIANA.
  Mabel

  ResponderEliminar
 6. Buenas tardes Mabel,
  Lamento no poder dar mejores noticias, pero por el momento, Clariana sigue su proceso. Es muy duro, en especial para su compañero.
  Los médicos han desaconsejado cualquier elemento emocional y es por ello que no ha podido contestar vuestros comentarios, ni tan siquiera acceder a ellos.
  Cuando mejore, es seguro que podrá retomar todo ello, y estos comentarios que serán muy queridos por ella, pero hace falta algún tiempo para ello.
  Entre tanto recibe un abrazo de su parte a través nuestro.
  railsiferradures

  ResponderEliminar