miércoles, 18 de abril de 2012

El tramvia de la prudència a L'Illa de la Calma


Santiago Rusiñol:  L'Illa de la Calma.

Los libros de lance siempre son una fuente de sorpresas, en esta ocasión nos llegó a nuestras manos un librito de Santiago Rusiñol: L'illa de la Calma.
Era la sexta edición, de 1974, de la Biblioteca Selecta (la primera databa de 1922) y la primera sorpresa fue la dedicatoria en la que un caballero mallorquín llamado Enrique se lo dedicaba a una dama llamada Teresa para darle a conocer como era su tierra antes de la llegada del turismo.
La dedicatoria estaba fechada en la misma fecha de la edición, es decir 1974, y sin duda da una cierta alma al pequeño volumen.
La segunda sorpresa fue uno de sus capítulos: "El tramvia de la prudència", en el que Rusiñol nos describe un divertido tranvía que atravesaba la ciudad de Palma desde el puerto hasta "es Terreno", zona residencial de la Palma en aquellos días.
Esta vez nos hemos decidido a traducirlo, y a continuación en versión original y posteriormente traducida les remitimos para su lectura esta breve narración.


El tramvia de la prudència
Si venint de la Plaça de Cort, on hi ha la Casa de la Vila, segueixes avall, per un carrer ample, i vas a la Costa de Sant Domingo, veuràs una mula que tota sola va caminant xano-xano.
Res no la distreu del seu camí. No mira ningú. Va fent el seu fet. Amb la cua es venta les mosques, que la segueixen i la pasturen; però ella, sempre amb el cap baix, camina que caminaràs, no para fins a ésser al Born, i, en essent al Born, s'atura.
A voltes espera cinc minuts, a voltes un quart, i a voltes una hora; però la bèstia és tan resignada, que, si no vingués lo que ha de venir, allí s'estaria, a 'peu dret, encara que fos un parell de mesos, sense dormir, sense menjar i, lo més difícil en una illa, sense seure en cap cadira.
Aquesta bèstia té una missió: esperar el tramvia del Terreno (perquè aquí a Palma també hi ha un tramvia). I així que arriba aquest tramvia, enganxar-se a la llarga al davant, pujar la Costa de Sant Domingo, tornar-se a desenganxar, tornar avall (a peu) altra vegada; vinga esperar i vinga tornar-hi,
i sempre amb el tramvia a l'anada i sempre sola a la tornada; anar fent de llançadora, amb les mateixes mosques a coll, com un pèndol de rellotge que anés marcant l'hora de Palma.
Aquest rellotge va poc a poc; ningú no té pressa a donar-li corda; així és que, quan la mula deixa les altres dues amigues perquè se'n vagin al Terreno, enduent-se'n el vehicle públic, ningú no té pressa d'anar de pressa, i el qui en tingués tampoc no hi aniria.
Un cotxe, per a ésser campechano i tenir bona conducta, no hi ha d'anar mai, de pressa. La qüestió és no acalorar-se i prendre's les coses amb sossego. Si no arriba avui, serà demà. Si les sopes es refreden, es mengen fredes, i semblen coca. Si la família passa ànsia, per això és família, per a passar-he; i si un s'ha de quedar pel camí... val més això que prendre mal. El topament de dos tramvies així, seria una cosa terrible.
Un tramvia d'aquests no és per dur presses. Qui en dugui, que se'n vagi a peu, que arribarà més aviat. Més que una eina de fer camí, ve a ésser una mena de casino o una reunió familiar per a tenir les seves converses.
Tothom que hi puja es coneix. Mòlts es donen la mà i es saluden. -Corn està madona?
-Molt bé, gràcies.
-I s'al.lot?
-Ja és misser.
-I s'al.lota?
-es a missa.
I quan s'han ben saludat i pregunten per la salut de tota la parentela, el cotxer dóna una mirada als parroquians, per veure si se n'ha descuidat algun, i així que veu que hi són tots, descargola el fre i arrenca.

Tot el moll (més de tres-cents metres) el passa al trot o a pas de marxa. EI bestiar encara va lleuger i porta un pas que es veu que hi ha sang. Els mateixos clients se n'admiren. Hi ha una al.lota que es mareja. Hi ha un senyor que diu prudentment: -Amb aquestes velocitats dels temps moderns que ara corren, ens en anem al precipici.
I així que ja quasi hi serien si no hi posessin aturador, n'hi posen, i el tramvia s'atura.
Què passa?
Passa... que reposen.
S'ha d'emprendre una pujada que té més de quaranta metres, i és qüestió de prendre embranzida, i abans d'embranzir, és clar, reposen.

El cotxer, doncs, com que ja sap que les bèsties tenen prudència així que les té ben al pas, les deixa fer el seu fet, i caragola el seu cigarro, sense per això deixar el fre, perquè, així com el tramvia li dóna per anar endavant, si li donés per anar en-darrera, a més del perill corregut, tornarien al mateix lloc i haurien de tornar a començar, i el temps és or, fins en les illes, i els amics ambulants de dintre aprofiten aquella calma per a contar-se les seves coses. Una madona que porta dol diu que es distreu, anant en tramvia, per a no pensar en el que «al cel sia». Una dona es fa prendre el pols per un metge de la tertúlia. Un pagès explica el seu plet. I sense desgràcies i amb salut arriben al cim de la costa.
Allí es travessa un barri que se'n diu Santa Caterina. Un barri que de cada porta en surten tantes criatures, que sembla estrany que hi capiguessin. S'arrosseguen un xic per l'acera, i se'n van totes a la via.
Qui corre, aleshores? Qui té cor per esclafar aquell bé de Déu? EI cotxer, a punta de fuet, ja fa apartar totes les que pot, però sempre en pot quedar alguna entretinguda sota les mules, i no és prudent anar de pressa. EI cotxer no hi va, i tots ho aproven, perquè poc o molt tots són pares.


Aleshores, de cada porta, darrera de les criatures, surten les mares; però no per a treure-les, sinó-per a fer algun encàrrec al conductor del tramvia. L'una li dóna un farcell, que en farà entrega a l'ésser al Terreno; l'altra, un cistell ple de verdura, que ja l'aniran a rebre a lloc; una minyona de servei li dóna una carta per a un soldat, que el trobarà fent sentinella a la garita de Portopí; d'un forn en treuen una coca, més gran que les rodes del cotxe; un peixater li dóna un peix; una planxadora, camises; L'adroguer, un paquet de cigrons. I arriba. a portar tantes coses, que ja el passatge és lo de menos; allò és un tramvia de càrrega.

Va seguint el carrer, poc a poc, per fer temps i esperar el company, l'altre tramvia de vuelta, que s'han de trobar en el desvio; però l'altre de vuelta no arriba.
I passa un quart, passa mitja horeta, i el de vuelta vinga no arribar.
Els de dintre, com que ja saben que el camí és molt accidentat, no es planyen de res, i fan molt bé. També seria perdre el temps. El cotxer ja baixaria per anar a prendre un gotet de palo, quan se sent un pito furiós, xiulant desesperadament: és el de vuelta que arriba.
Pita com un condemnat, però arriba al pas. :es parent del dè ida. Els dos conductors es fan encàrrecs. Els del que va miren per ,la portelleta per a veure's bons i saludar-se, i essent ja a la fi del barri, i venint una pujada seguida d'una baixada, com unes muntanyes russes, sigui que no poden parar, sigui que el cotxer es vol lluir o que té un cop de sang o que es loca, engega el fre, atia el bestiar --«Ari dic!»-, fa petar la tralla, s'aboca avall, surti el que surti, i a l'ésser al revolt... descarrila.
Els passatgers, com que ja ho saben, es preparen al descarrilament i no tenen por, perquè... ja ho saben.
Seria molt d'agrair que els del «Foment del Turisme» posessin un rètol concís, anunciant als forasters que allí és el lloc de descarrilar, i que ve a ésser un apeadero no declarat oficial.
Si això passés a Catalunya, ja hi hauria una cantina per a vendre-hi truites i formatge.
Així que han. tomat a encarrilar (que és molt aviat, per Ja gran pràctica), el cotxer posa el bestiar al pas. Ja era hora. No tot ha d'ésser córrer.


Segurament que deu ésser per veure el paisatge, que ja han vist, però que sempre és bo de recordar: ametllers i serres a la dreta; el mar i la badia a L'esquerra.
Si hi ha un foraster, fins bo expliquen:
t-Allò blanc és es Molinar; allò verdós és es mar;
allò llunyà, es Cap Enderrocat, i allò que no es veu és Cabrera.

A l'ésser a la vora del Terreno, com que ja quasi s'hi és, no es mira J?rim i no es va de pressa; primera, perquè ve pujada i al tramvia no li convenen, i després perquè el conductor té d'anar repartint els encàrrecs. D'un carrer que ve de muntanya, es veu baixar un home, allà al lluny, i resulta ésser aquell del cove. D'un segon pis amb entresòl, uns braços senyalen que s'esperi, i surt un soldat per l'escala, que és l'assistent de les camises. De la platja puja un mariner, que és el marit de la del peix. D'un portal surt una fa:plÍlia: la família d'aquella coca. El tramvia s'atura. Es va fent entrega i es va traient pes i vianda. Ara en baixa un i es desordeix donant la mà als companys de viatge.
-Bon dia tenga. -Bon dia tenga. -Una besada a ses al.lotes.
-Estaran molt contentes, madona.
-Mem si vindrà sovint amb so tramvia.

Ara en baixa un altre, i un altre, saludant-se i donant-se el tenga, i quan ja ha baixat el passatge i no queden més que les mules, amb el cotxer i el conductor, com que ja no hi ha compromís, poden fumar i llegir es diari.
I el llegeixen fins que arriben, que sempre sol ésser al mateix dia.
I qui anys empeny..., anys... rodola.

Fotos antiguas de Mallorca.

Gracias a las fotografías publicadas por el Blog: shttp://fotosantiguasdemallorca.blogspot.com.es,  hemos podido ilustrar esta entrada. Este magnifico Blog, nos lleva a viajar por un pasado no muy lejano y a descubrir la historia de ses Illes.


SANTIAGO RUSIÑOL, LA ISLA DE LA CALMA
~ El tranvía de la prudencia


Si viniendo de la Plaza de la Cort, donde se encuentra el Ayuntamiento, siguiendo hacia abajo, por una ancha calle, al llegar a la Cuesta de Santo Domingo, verás una mula que va caminando sola, tranquilamente -"chino-chano".
Nada la distrae de su camino. No mira a nadie. Va haciendo su trecho. Con la cola se abanica las moscas, que la siguen, pero ella, siempre con la cabeza baja, anda que andarás, no para hasta llegar al Borne, y, una vez allá, se detiene.
A veces espera cinco minutos, a veces un cuarto de hora o más, pero la bestia es tan resignada, que, si no viniera lo que ha de venir, allí seguiría, a pie firme, aunque fuera un par de meses, sin dormir, sin comer y, lo más difícil en una isla, sin sentarse en ninguna silla.
Esta bestia tiene una misión: esperar el tranvía de "esTerreno" (porque aquí en Palma también hay un tranvía). Y así que llega este tranvía, engancharse a la larga por delante, subir la Cuesta de Santo Domingo, volver a desengancharse, y volver abajo (al paso) otra vez; venga esperar y venga volver,
y siempre con el tranvía a la ida y siempre sola en la vuelta; e ir haciendo de lanzadera, con las mismas moscas a cuestas, como un péndulo de reloj que fuera marcando la hora de Palma.
Este reloj va despacio, nadie tiene prisa en darle cuerda, así es que, cuando la mula deja las otras dos amigas para que se vayan al Terreno, llevándose  el vehículo público, nadie tiene prisa de ir deprisa, y el que la tuviera, tampoco iría.

El tranvía, para ser campechano y tener una buena consideración, no debe ir nunca, deprisa. La cuestión es no acalorarse y tomarse las cosas con sosiego. Si no llega hoy, será mañana. Si las sopas se enfrían, se comen frías, y parecen coca. Si la familia se angustia, por eso es familia, para pasarla, y si uno se tiene que quedar por el camino, mas vale esto, que sufrir un percance. Un choque de dos de dos tranvías así, sería algo terrible.
Un tranvía de estos no es para llevar prisas. Quién la lleve, que se vaya a pie, que llegará ante. Más que una herramienta de hacer camino, viene a ser una especie de casino o una reunión familiar para charlar amigablemente.
Todo el mundo que sube se conoce. Muchos se dan la mano y se saludan. -Como está su señora?
-Muy bien, gracias.
-Y su muchacho?
-Ya es mosén.
-Y su hija?
-Esta en misa.
Y cuando ya se han saludado y preguntado por la salud de toda la parentela, el cochero da una mirada a los parroquianos, para ver si se ha descuidado alguno, y así que ve que están todos, desenrosca el freno y arranca .

Todo el muelle (más de trescientos metros) lo pasa al trote. EI ganado todavía ligero, lleva un paso que muestra tener sangre. Los mismos clientes se admiran de él. Hay una chica que se marea. Hay un señor que dice prudentemente:-Con estas velocidades de los tiempos modernos que ahora corren, nos vamos al precipicio.
Y así seria si no pusieran el freno, tras lo que el tranvía se detiene.
¿Qué pasa?
Pasa ... que reposan.
Se ha de emprender una subida que tiene más de cuarenta metros, y es cuestión de tomar impulso, y antes del empuje, claro, reposan.
El cochero, como ya sabe que son bestias prudentes y así que las lleva al paso, las deja hacer lo suyo, y lía su cigarro, sin por ello dejar el freno, porque, así como el tranvía le da para ir adelante, si le diera por ir hacia atrás, aparte del peligro corrido, volverían al mismo lugar y deberían volver a empezar, y el tiempo es oro, hasta en las islas, y los amigos ambulantes de su interior, aprovechan esa calma para contarse sus cosas. Una señora que lleva luto dice que se distrae yendo en tranvía, para no pensar en el que «en la gloria esté». Otra mujer se hace tomar el pulso por un médico de la tertulia. Un campesino explica su pleito. Y sin desgracias y con salud llegan a la cima de la cuesta.

Allí se atraviesa un barrio que se llama Santa Catalina. Un barrio que de cada puerta salen tantas criaturas, que parece extraño que quepan. Se arrastran un poco por la acera, y se van todas a la vía.
¿Quién corre, entonces? ¿Quién tiene corazón para aplastar aquel bien de Dios? El cochero, a punta de látigo, hace apartar todas las que puede, pero siempre puede quedar alguna entretenida bajo las mulas, y no es prudente ir deprisa. EI cochero no va, y todos lo aprueban, porque poco o mucho todos son padres.
Entonces, de cada puerta, tras de las criaturas, salen las madres, pero no para sacarlas, si no para hacer algún encargo al conductor del tranvía. La una le da un fardo, que hará entrega al llegar al Terreno; la otra, un cesto lleno de verdura, que ya lo irá alguien a recoger; una criada, le da una carta para un soldado, que lo encontrará haciendo centinela en la garita de Portopí; de un horno sacan una torta más grande que las ruedas del coche; un pescadero le da un pescado; una planchadora, camisas; el tendero, un paquete de garbanzos . Y lleva tantas cosas, que ya el pasaje es lo de menos; aquello es un tranvía de carga.

Va siguiendo la calle, poco a poco, para hacer tiempo y esperar al compañero, el otro tranvía de vuelta, que se deben encontrar en el desvío, pero éste no llega.
Pasa un cuarto, pasa media hora, y el de vuelta, aún no llega.
Los de dentro, como que ya saben que el camino es muy accidentado, no se lamentan de nada, y hacen muy bien. También sería perder el tiempo. El cochero ya bajaría para ir a tomar un vasito de palo, de repente se oye un pito furioso, silbando desesperadamente: es el de vuelta, que llega.
Pita como un condenado, pero llega al paso. Es pariente del de ida. Los dos conductores se hacen encargos. Los ocupantes se miran a traves de las ventanillas para verse bien y saludarse, y llegando ya al final del barrio, a una subida seguida de una bajada, como en una montaña rusa, sea que no pueden parar, sea que el cochero se quiere lucir o que tiene un golpe de genio o locura, pone en marcha el freno, atiza el ganado - «Arri digo! »-, chasquea la tralla, corriendo hacia abajo, salga lo que salga, y al llegar a la curva ... descarrila.

Los pasajeros, que ya lo saben, se preparan al descarrilamiento y no tienen miedo, porque ... ya lo saben.
Sería muy de agradecer que los del «Fomento del Turismo» pusieran un letrero conciso, anunciando a los forasteros que allí es el lugar de descarrilar, y que viene a ser un Apeadero no declarado oficial.
Si esto pasara en Cataluña, ya habría una cantina para vender tortillas y queso.
Así que vuelto a encarrilar, (que es muy pronto, por la gran práctica), el cochero pone el ganado al paso. Ya era hora. No todo debe ser correr.
Seguramente que debe ser para ver el paisaje, que ya han visto, pero que siempre es bueno recordar: almendros y sierras a la derecha, el mar y la bahía a la izquierda.
Si hay un forastero, hasta se lo explican: -Lo blanco es el Molinar; lo verdoso es el mar; lo lejano, es “Cap Enderrocat”, y lo que no se ve es la isla de Cabrera.
Al aproximarse al Terreno, como que ya casi no se escatima ni se va a prisa; primero, porque viene subida y al tranvía no le conviene, y después porque el conductor tiene de ir repartiendo los encargos. De una calle que viene de la montaña, se ve bajar un hombre, allá a lo lejos, y resulta ser aquel del cesto. De un segundo piso con entresuelo, unos brazos señalan que se espere, y sale un soldado por la escalera, que es el asistente de las camisas. De la playa sube un marinero, que es el marido de la del pescado. De un portal sale una familia: la familia de aquella coca. El tranvía se detiene. Va haciendo el reparto y se va sacando peso y vianda. Ahora baja una pasajera y se despide dando la mano a los compañeros de viaje.
-Buenos días tenga. -Buenos días tenga.. -Un beso a los chicos.
-Estarán muy contentas, mi señora.
-Igual si volverá con este tranvía.

Ahora  baja otro, y otro, saludándose y dándose el tenga..., y cuando ya ha bajado el pasaje y no quedan más que las mulas con el cochero y el conductor, como ya no hay compromiso, pueden fumar y leer el diario.
Y lo leen hasta la vuelta, que siempre suele ser el mismo día.
Y quien tiempo empuja ..., años ... rueda.2 comentarios:

 1. Bona nit:
  Avui estic esgotada, son les 24 h. pero el llegir i comentar els blog amb relaxa.
  Sabeu, quina passada sempre m´agraden els vostres posts, pero npois, avui en sntiago Rossinyol, i m´encantat llegir amb les paraules mallorquines.
  Heu fet molt be de trasduiro per la gent que no ho comprengui es perderia aquest relat.
  Els trasports publics avans el tranvia i ara els autobosus o el metro també son un lloch de trobarse amb coneguts, jo quasi sempre amb trobo amb algú o altre i fem petar la xerrade i el trajecte es fa curt.
  devagades penso que m´haria agradat viurer Aquells anys de finals de 1800 o princpis del 1900 a Barcelona.
  Les tertulies, el que passa que a les dones els hi era molt vetat.
  dolços sons.
  Potser avui somnii amb tranvíes.
  Una abraçada, Montserrat

  ResponderEliminar
  Respuestas
  1. Bon dia,
   Ha estat una bona troballa, aquesta narració d'en Rusiñol, a mes de que es molt divertida,ens mostre molt be com circulaven els tramvies de tracció animal,en especial el tram en que si afegia una mula de reforç.
   Tanmateix aquí hi veiem la diferencia entre operar amb éssers vius amb les seves qualitats u operar amb maquines mes o menis automàtiques.
   Crec que el transport a tracció animal te unes essències que mai mes hi podran esser aconseguides en els nous i futurs sistemes.
   Ningú es pot imaginar,un autobús actual que es deturi per que recorda que en aquella cruïlla a de recollir a un determinat passatger al mig dia.
   En fin son coses que s'han perdut, però que esperem almenys que es mantinguin a la memòria.
   Amb respecte a les tertúlies tramviàries, avui si que es poden mantenir en els actuals mitjans, com tu ve ens mostres. També depèn dels ocupants, si son gent comunicativa i oberta o tímida, jo hem considero dels darrers, per contra, anar amb la meva esposa, l'Esther, garanteix que ens posarem a parlar amb algun company de recorregut,sigui conegut o no.
   Reb una abraçada des-de Sant Andreu dels teus amics
   railsiferradures.

   Eliminar